top of page
Search

Miten ehdottaa lisärakentamisen selvittämistä yhtiökokoukselle?

Updated: May 3, 2022

Kevään yhtiökokousten valmistelu alkaa olla jo hyvässä vauhdissa. Monissa taloyhtiöissä pohditaan mitä korjaustarpeita kiinteistöillä on ja ennen kaikkea minkälaisia kustannusvaikutuksia niistä saattaa seurata nykyisten osakkeenomistajien maksettavaksi. Tämä huomioiden moni aktiivinen osakas pohtiikin myös taloyhtiön lisärakentamisen mahdollisuuksia lisätuottojen saamiseksi. Uutisissa on kuitenkin usein esillä niitä epäonnistuneita lisärakennushankkeita - niitä, joissa ylimpien kerrosten katoista tippuvat laastit, sääsuojaukset vuotavat ja rakennusvirheet ovat johtaneet vuosia kestäviin oikeustaisteluihin urakoitsijoiden kanssa. Joten miksi kukaan uskaltaisi ottaa tämän idean keksimisen taakkaa kannettavakseen, kun riskit ovat olemassa? Siksi, että se on taloyhtiön kaikkien osakkaiden ja kokonaisedun kannalta hyväksi. Miksi jättää avoimesti arvioimatta vaihtoehtoa, jos se voisi tuoda merkittäviä hyötyjä taloyhtiölle ja osakkeenomistajille?


Miten siis edetä tässä alustavassa ajatuksessa pidemmälle - jopa niin pitkälle, että se vietäisiin yhtiökokouksen käsiteltäväksi? Tässä omat vinkkini, jotka ovat vapaasti sovellettavissa kunkin taloyhtiön tarpeiden mukaisesti:


  1. (Optio: Ota yhteyttä meihin Kiinteistö-Siltaan tai toisiin lisärakentamiseen erikoistuneisiin rakennuttajiin: kysy rohkeasti ja pyydä ulkopuolista ennakkoarviota, jotta voisit saada konkreettista rakennuttajan näkemystä lisärakentamisen vaihtoehdoista).

  2. Ota yhteyttä taloyhtiön hallitukseen ja isännöitsijään. Esittele oma ajatuksesi ja käy avoin keskustelu miten hallitus ja isännöitsijä suhtautuvat asiaan. Koska lisärakentamishankkeiden käynnistäminen edellyttää aina hallituksen ja isännöitsijän tukea taakseen, voi tämä olla joissakin tapauksissa konkreettinen este lisärakentamiselle (ellei hallitus sitten myöhemmin muuta mieltään tai tule vaihdetuksi uusilla jäsenillä).

  3. Tee hallitukselle ja isännöitsijälle ehdotus yhtiökokouksen asialistalle; "lisärakentamisen mahdollisuuksien ja vaihtoehtojen kartoittaminen". Kannattaa tarkastaa yhtiöjärjestyksestä mahdolliset määräajat esitysten tekemiselle, jotta saatte asian virallisesti käsittelyyn.

  4. Tehkää alustava esitys lisärakentamisen vaihtoehdoista tai alustavista ajatuksista esitettäväksi yhtiökokouksessa. Riippuen taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän aktiivisuudesta, tämä voi olla joko yhden aktiiviosakkaan vastuulla tai yhteisharjoitus, mikäli hallituksesta löytyy useampi aiheesta kiinnostunut. Jos esityksen laittaminen paperille tuntuu haastavalta, kannattaa harkita ulkopuolisen konsultin tai neuvonantajien apua (esim. me Kiinteistö-Sillalla tarjoamme taloyhtiöille yhtiökokousten esityspaketteja tukemaan taloyhtiön omaa esitystä).

  5. Kannattaa ottaa yhteyttä osakasaktiiveihin ja mielipidevaikuttajiin. Tämä tarjoaa myös uuden mahdollisuuden tutustua paremmin vanhoihin naapureihin, kun saa ideoida ja suunnitella yhdessä teidän yhteisen taloyhtiön tulevaisuuden mahdollisuuksia.Ota siis rohkeasti yhteyttä ja voimme tehdä alustavan ennakkoarvioinnin sekä ehdotuksen yhtiökokouksen keskustelun avaamiseksi.


Lähetä viesti joko sähköpostitse: info@kiinteisto-silta.fi tai ota yhteyttä puhelimitse Tiina / 050 393 4013.


Oikein hyvää yhtiökokouskevättä kaikille taloyhtiöille!Terveisin, Tiina

47 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page