top of page
Search

Kannattaako nyt ostaa uutta kotia?

Updated: May 30, 2023

Ensi alkuun huomio, että saatamme olla tässä teemassa aavistuksen puolueellisia (myymmehän itsekin rakentamiamme ullakkohuoneistoja), mutta yritän pitää viestin mahdollisimman avoimena.

Lähestulkoon kaikki viime aikojen asuntokauppaan liittyvä uutisointi on kuitenkin ollut poikkeuksellisen pessimististä ja vähemmälle huomiolle on jäänyt se seikka, että ostajilla on poikkeuksellisen erinomainen hetki ostaa asuntoja.


Itse ennustamme, että uusien ja vanhojen asuntojen välinen hintaero tulee mahdollisesti entisestään kasvamaan. Tämän taustalla on se, että uusien asuntojen rakentamiskustannukset ovat nousseet ja myös vanhojen asuntojen tulevat remontointi- ja korjauskustannukset ovat - ja tulevat - nousemaan merkittävästi, jolloin vanhojen asuntojen hinnat laskevat ja täten hintaero uusien ja vanhojen asuntojen välillä tulee kasvamaan.


Miksi nyt kannattaisi ostaa asunto?

 • Asuntomarkkinoilla vallitsee edelleen ostajan markkinat. Hyvän diilin paikkoja on siis tarjolla, kun monet rakentajat ovat laskeneet asuntojen myyntihintoja. Lainakorkoihin on tehty nostoja ja muutama mahdollisesti vielä odotettavissa, mutta tulevaisuudessa siintää asuntomarkkinoiden elpyminen ja niiden myötä asuntojen hintojen nousu.

 • Saatte myyjiltä ja rakentajilta hyvää palvelua (tai ainakin voitte varsin hyvällä omalla tunnolla vaatia sitä).

 • Myös me Kiinteistö-Sillalla olemme laittaneet asiakkaat entistä enemmän keskiöön ja tarjoamme ullakkohuoneistoille kustomointimahdollisuutta, jotta uusi koti olisi mahdollisimman pitkälle juuri ostajansa näköinen unelmakoti.


Koska kannattaa ostaa vielä rakenteilla oleva asunto?

 • Jos haluat vaikuttaa pintamateriaali- ja kalustusvaihtoehtoihin. Useimmat rakentajat tarjoavat jonkin aikaikkunan jonka puitteissa valintoja voi tehdä - osittain rajatummalla ja osittain laajalla valikoimalla.

 • Jos haluat hyödyntää tämän hetken ’ostajan’ markkinatilannetta. Asunnot on tällä hetkellä hinnoiteltu maltillisesti ja saat rahalle paljon vastinetta verrattuna vuodenkin takaiseen tilanteeseen.

 • Lisäksi vielä rakenteilla olevan asunnon ostaminen tuo joustoa kassavirtaan ja aikaa mahdollisen oman asunnon myymiseen.


Koska kannattaisi odottaa valmistumista ennen kauppoja?

 • Jos haluat nähdä täysin valmiin lopputuloksen ennen kauppoja, eikä sinulla ole erityistä toivetta pinta- ja kalustevalintojen suhteen. Lisäksi, jos haluat itse tehdä remonttia, niin valmiin, esim. vanhemman asunnon ostaminen voi olla hyvä vaihtoehto.

 • Jos sinulla on kiire muuttaa uuteen kotiin. Keskeneräisissä asunnoissa luonnollisestikin kestää hetki valmistumiseen sekä käyttöönotto- ja luovutustarkastuksiin.


Huomioitavaa on, että tämän hetken asuntomarkkinaan liittyy myös rakentajariskejä. Suosittelenkin ottamaan ainakin seuraavista selvää, jos harkitsette rakenteilla olevan asunnon ostamista:

 • Miten rakentaminen on suunniteltu toteutettavan? Ketkä ovat keskisimmät hanketoimijat?

 • Miten työtä valvotaan ja kenen toimesta? Miten sitä dokumentoidaan?

 • Eiväthän asuntokaupan maksuerät ole etupainotteisia? Ovathan turva-asiakirjat asetettu asianmukaisesti ja vakuudet vähintään lain määräämällä tasolla (mieluiten korkeampia)?


Yst, Tiina

54 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page