Kerrostalon vesikatto- ja energiaremontti harkinnassa?
- Tiina Järvinen
- Feb 3
- 2 min read
Olemme juuri käynnistäneet uuden pääurakoimamme kerrostalokohteen vesikatto- ja energiaremontin, joten pitkästä aikaa blogipäivitys tähän liittyen, sillä olemme saaneet käytännön kysymyksiä taloyhtiöiden edustajilta siitä mitä ja miksi tällaisia hankkeita kannattaa toteuttaa.
Vesikattoremontti:
Vesikatto on jokaisen rakennuksen suoja - sekä rakenteiden kosteudenhallinnassa että joissakin tapauksissa lämmöneristäjänä. Vesikatoilla on materiaalista ja toteutustavasta/ tehdyistä huoltotoimenpiteistä johdettava elinikä ja käyttöikänsä lopussa vanha vesikatto alkaakin oireilla esim. vesivahinkojen kautta, eli syy vesikaton uusimiseen on yleensä varsin selkeä. Yleisimpiä nykypäivän kerrostalojen vesikaton pintamateriaaleja ovat konesaumattu peltikatto ja hitsattu kermikatto, jotka ovat osoittauneet asianmukaisesti hoidettuina kestäviksi valinnoiksi.
Energiaremontti:
Vesikattoremontin yhteyteen on luontevaa linkittää myös kiinteistön energiaremontti, mikä on rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen ja/tai uusiutuvan energian käyttöönottamiseen tähtäävä remontti. Tällöin samalla hankevaivalla saadaan myös vähennettyä myös energiankulutusta ja pienennettyä hiilijalanjälkeä, eli tuotua konkreettisia säästöjä taloyhtiölle ja osakkaille edullisemman energiakustannusten myötä.
Energiaremontin toteutuslaajuuteen on useampia eri vaihtoehtoja. Yleisimmin energiaremontti sisältää jonkin tai useamman seuraavista osa-alueista:
Lämmitysjärjestelmän modernisointi: Vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen energiatehokkaampaan, kuten maalämpöön tai ilmavesilämpöpumppuun, säästää merkittävästi energiaa. Hybridilämmitys on keino yhdistää useita lämmönlähteitä yhteen järjestelmään. Suosituimpia yhdistelmiä ovat kaukolämpö ja maalämpö tai kaukolämpö ja poistoilman lämmön talteenotto (esim. Hybrid LTO-koneilla).
Uusiutuvan energian käyttöönottaminen: Aurinkopaneelit tai tuulivoimalat voivat tuottaa uusiutuvaa energiaa rakennuksen käyttöön.
Eristyksen parantaminen: Seinien, katon ja lattian lisäeristys vähentää lämpöhävikkiä.
Ikkunoiden ja ovien uusiminen: Vanhat ikkunat ja ovet voivat olla merkittävä lämpöhävikin lähde.
Kuka suunnittelee vesikatto- ja energiaremontin?
On tärkeää, että vesikatto- ja energiaremontit suunnitellaan huolellisesti ja kokeneiden ammattilaisten avulla. Taloyhtiön isännöitsijä ottaa yleensä avukseen teknisen asiantuntijan ja lähtee sitä kautta viemään hanketta eteenpäin.
Vaatiiko vesikatto- ja energiaremontti rakennuslupaa?
Yleensä ei, ellei julkisivuun tehdä muutoksia, kuten esimerkiksi ullakkokerroksen tai porrashuoneiden ikkunamuutoksia. Tästäkin huolimatta on hyvä vaatia pääurakoitsijaa kiinnittämään urakan johtamiseen myös vaativiin hankkeisiin pätevä vastaava työnjohtaja, jotta asiat tulevat varmasti tehtyä kunnolla.
Kiinnostaako kuulla lisää?
Ota yhteyttä ja kysy vapaasti! Tulemme mielellämme paikan päälle katselmoimaan urakka-arviota täysin maksutta ja ilman sitoumuksia (pk-seudulla).
Rakentavin terveisin, Tiina

Comments