Kannattaako nyt ostaa uutta kotia? Koska harkita rakenteilla olevaa ja koska jo valmistunutta?
Ensi alkuun huomio, että saatamme olla tässä teemassa aavistuksen puolueellisia (myymmehän itsekin rakentamiamme ullakkohuoneistoja), mutta yritän pitää blogin mahdollisimman avoimena ja ottaa erilaisia näkökulmia huomioon.
Miksi nyt kannattaisi ostaa asunto?
Asuntomarkkinoilla vallitsee edelleen ostajan markkinat. Hyvän diilin paikkoja on siis tarjolla, kun monet rakentajat ovat laskeneet asuntojen myyntihintoja. Lainakorkoihin on tehty nostoja ja muutama mahdollisesti vielä odotettavissa, mutta tulevaisuudessa siintää asuntomarkkinoiden elpyminen ja niiden myötä asuntojen hintojen nousu.
Saatte myyjiltä ja rakentajilta hyvää palvelua (tai ainakin voitte varsin hyvällä omalla tunnolla vaatia sitä).
Myös me Kiinteistö-Sillalla olemme laittaneet asiakkaat entistä enemmän keskiöön ja tarjoamme ullakkohuoneistoille kustomointimahdollisuutta, jotta uusi koti olisi mahdollisimman pitkälle juuri ostajansa näköinen unelmakoti.
Koska kannattaa ostaa vielä rakenteilla oleva asunto?
Jos haluat vaikuttaa pintamateriaali- ja kalustusvaihtoehtoihin. Useimmat rakentajat tarjoavat jonkin aikaikkunan jonka puitteissa valintoja voi tehdä - osittain rajatummalla ja osittain laajalla valikoimalla.
Jos haluat hyödyntää tämän hetken ’ostajan’ markkinatilannetta. Asunnot on tällä hetkellä hinnoiteltu maltillisesti ja saat rahalle paljon vastinetta verrattuna vuodenkin takaiseen tilanteeseen.
Lisäksi vielä rakenteilla olevan asunnon ostaminen tuo joustoa kassavirtaan ja aikaa mahdollisen oman asunnon myymiseen.
Koska kannattaisi odottaa valmistumista ennen kauppoja?
Jos haluat nähdä täysin valmiin lopputuloksen ennen kauppoja, eikä sinulla ole erityistä toivetta pinta- ja kalustevalintojen suhteen. Lisäksi, jos haluat itse tehdä remonttia, niin valmiin, esim. vanhemman asunnon ostaminen voi olla hyvä vaihtoehto.
Jos sinulla on kiire muuttaa uuteen kotiin. Keskeneräisissä asunnoissa kestää hetki valmistumiseen ja rakentamiseen liittyy aina pieni myöhästymisriski (vaikka onneksi tällä hetlellä työntekijä- ja materiaalisaatavuudet ovat hyvällä tasolla, eikä toimitushäiriöistä ole tietoa).
Huomioitavaa on, että tämän hetken asuntomarkkinaan liittyy myös rakentajariskejä. Suosittelenkin ottamaan ainakin seuraavista selvää, jos harkitsette rakenteilla olevan asunnon ostamista:
Miten rakentaminen on suunniteltu toteutettavan? Ketkä ovat keskisimmät hanketoimijat?
Miten työtä valvotaan ja kenen toimesta? Miten sitä dokumentoidaan?
Eiväthän asuntokaupan maksuerät ole etupainotteisia? Ovathan turva-asiakirjat asetettu asianmukaisesti ja vakuudet vähintään lain määräämällä tasolla (mieluiten korkeampia)?
Seuraavassa blogissa avaan vielä Asuntokauppalaissa määritettyä (niin hyvä- kuin huonomaineista) RS-järjestelyä, mikä liittyy keskeisesti keskeneräisten asuntojen kauppaan.
Yst, Tiina